Ultima oră
VIDEO | Real Madrid - Bayern Munchen 2-1. Remontada realizată de Joselu îi duce pe ”galactici” în finala Ligii Campionilor VIDEO | Real Madrid - Bayern Munchen 2-1. Remontada realizată de Joselu îi duce pe ”galactici” în finala Ligii Campionilor
Flacăra olimpică a ajuns în Franţa. Momente spectaculoase la Marsilia Flacăra olimpică a ajuns în Franţa. Momente spectaculoase la Marsilia
A jucat în semifinala ”UEFAntastică” şi acum a intrat în politică. Candidează pentru o funcţie importantă A jucat în semifinala ”UEFAntastică” şi acum a intrat în politică. Candidează pentru o funcţie importantă
”Este o listă mult mai lungă”. Denis Politic, dorit de o formaţie cu pretenţii din Superliga ”Este o listă mult mai lungă”. Denis Politic, dorit de o formaţie cu pretenţii din Superliga
Fiorentina, prima finalistă a Conference League. Italienii au trecut de Club Brugge Fiorentina, prima finalistă a Conference League. Italienii au trecut de Club Brugge
Jose Mourinho regretă că a refuzat să antreneze Portugalia. "Am făcut o greşeală" Jose Mourinho regretă că a refuzat să antreneze Portugalia. "Am făcut o greşeală"

Funeralii de stat în Kenya pentru Kelvin Kiptum

Atletism Publicat de Daian Cutu pe 23 feb 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38219/21502537/1/kip.jpg

Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, care a decedat în urmă cu 12 zile într-un accident rutier, este înmormântat vineri în Valea Rift, cu funeralii de stat, relatează AFP.

Preşedintele William Ruto şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, Sebastian Coe, sunt aşteptaţi să participe la funeraliile din Valea Rift, unde Kelvin Kiptum s-a născut, a crescut şi a murit.

Favorit la Jocurile Olimpice de la Paris, Kelvin Kiptum a murit în noaptea de 11 februarie spre 12 februarie, după ce a ieşit de pe şosea cu maşina în Kaptagat, în Valea Rift, nu departe de locul unde locuia şi se antrena. Antrenorul său, Gervais Hakizimana, un rwandez în vârstă de 36 de ani, care se afla şi el la bord, a murit şi el pe loc.

Considerat a fi un star în ascensiune al atletismului kenyan şi mondial, Kiptum şi-a făcut o intrare fulminantă în lumea maratonului, bătând recordul mondial (2 h 00 min 35 sec) deţinut de legenda disciplinei, compatriotul său Eliud Kipchoge, la a treia sa cursă oficială, la Chicago, în octombrie anul trecut.

Joi, sute de persoane i-au adus un omagiu maratonistului pe străzile din Eldoret. Când au trecut pe lângă sicriul starului în ascensiune al atletismului kenyan, s-a cântat sau s-a păstrat o tăcere respectuoasă.

Peste 250 de kilometri pe săptămână

"Ceea ce a reuşit Kelvin a fost extraordinar. Să atingi asemenea înălţimi la o vârstă atât de tânără este aproape unic", a declarat joi Sebastian Coe, care a sosit în aceeaşi zi la Eldoret pentru a lua parte la ceremonie. El a deplâns, de asemenea, pierderea unei "vieţi extraordinar de tinere".

Atletul anunţase că va încerca să devină primul bărbat care va alerga un maraton oficial sub bariera simbolică de două ore, la Rotterdam, în 14 aprilie.

Kiptum a început să alerge în mod regulat în 2016. În 2019, el a reuşit două semimaratoane foarte rapide într-o săptămână (60:48 la Copenhaga şi 59:53 la Belfort, în Franţa). Gervais Hakizimana s-a oferit să îl antreneze pentru maraton, colaborarea lor luând amploare în timpul pandemiei Covid-19 din 2020.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Atletism

Ultimele articole Toate articolele